Twój Serwis Wiedzy o Zdrowiu

Chcesz wiedzieć więcej o zdrowiu i o tym, jak o nie zadbać? Zajrzyj na PolandGuide. Tutaj znajdziesz interesujące Cię artykuły i sporą dawkę wiedzy zarówno o zdrowiu, jak i o kosmetykach czy pielęgnacji

Banan zwyczajny – właściwości zdrowotne

Banan zwyczajny – właściwości zdrowotne


Znacie kogoś, kto nie lubi bananów? Ja nie, serio. Nadają się do wszystkiego – jako przekąska, do pieczenia, do naleśników, do deserów i koktajli – pasują do naprawdę wielu rzeczy. Czy ciekawiło Was kiedyś, jak banany wpływają na organizm? Sprawdziłam, zobaczcie!

Skład chemiczny:

W bananach znajduje się mnogość związków chemicznych. Znaleziono w nich węglowodany, katecholaminy (takie, jak noradrenalina, dopamina, serotonina), tryptofan (aminokwas), flawonoidy (kwercytyna, syringina, leukocyjanidyna), pektyny, taniny, skrobia, witaminy z grupy B, C, K, sole mineralne (duża zawartość potasu, sodu, magnezu, fosforu, siarki, cynku, miedzi).

Działanie:

Banany były używane od dawna nie tylko w celach kulinarnych, ale również leczniczych. Niedojrzałe owoce były uważane za świetny lek na biegunkę oraz na cukrzycę. Dojrzałe za to stosowano w zapaleniu nerek, dnie moczanowej, a nawet w chorobach serca i nadciśnieniu. W zasadzie to wykorzystywano nie tylko owoce. Korzeń  był przykładowo używany jako środek przeciwrobaczy i na choroby weneryczne, a sok z łodygi podawano chorym na czerwonkę lub cholerę https://pl.wikipedia.org/wiki/Ketoza_(metabolizm).

A co z obecnym zastosowaniem?

W badaniach nowszych okazało się, że banany (w domyśle owoce) wykazują aktywność antybiotyczną, głównie w stosunku do E.coli oraz bakterii z rodzaju Salmonella, Shigella. Badania potwierdziły też zasadność stosowania owoców w cukrzycy – okazało się, że niedojrzałe owoce faktycznie powodują spadek poziomu glukozy oraz dodatkowo zmniejszają ilość hemoglobiny glikowanej, której ilość jest parametrem używanym do monitorowania skuteczności leczenia cukrzycy. Co więcej wszystkie otrzymane wyniki okazały się istotne statystycznie. Tu smutną informacją będzie, że na dojrzałe banany cukrzycy powinni już uważać, bo mają wysoki indeks glikemiczny.
Dzięki zawartości pektyn faktycznie mogą być stosowane w biegunkach, a co ważne są skuteczne również u dzieci. Dla odmiany przejrzałe banany mogą spowodować zupełne odwrotny efekt i przynieść ulgę przy zaparciach. Mogą zapobiegać również tworzeniu się wrzodów żołądka indukowanych stosowaniem leków z grupy NLPZ (aspiryna, diklofenak, indometacyna). Błonnik zawarty w niedojrzałych bananach hamuje wchłanianie glukozy i lipidów z przewodu pokarmowego, co skutkowało obniżeniem stężenia cholesterolu w surowicy. Dodatkowo ma działanie antyalergiczne, moczopędne, przeciwmalaryczne pl.wikipedia.org. Co ciekawe badania in vitro wykazały, że faktycznie sok z łodygi może chronić przed jadem niektórych węży. Niestety badania na myszach nie dały zadowalających efektów, ale kto wie, może jeszcze będą prowadzone dalsze testy na innych modelach.

Kto powinien uważać na banany?

Cukrzycy nie powinni jeść dojrzałych bananów zbyt często ze względu na wysoki indeks glikemiczny. Istnieje też niewielki odsetek ludzi uczulonych na banany. A poza tym? Nie odnotowano żadnych skutków ubocznych przy doustnym stosowaniu 😉

Źródła:

  • Imam MZ, Akter S. Musa paradisiaca l. and musa sapientum l. : A phytochemical and pharmacological review pl.wikipedia.org. J Appl Pharm Sci [Internet]. 2011;1(5):14-20.
  • Asoso OS, Akharaiyi FC, Animba LS. Antibacterial activities of plantain (musa paradisiaca) peel and fruit. Der Pharm Lett [Internet]. 2016;8(5):5-11.
  • Sathiya Narayana Murthy S, Felicia C. Antidiabetic activity of musa sapientum fruit peel extract on streptozotocin induced diabetic rats. Int J Pharma Bio Sci [Internet]. 2015;6(1):P537-43.

Rate this post